A szív ereje

Sokan egy kapcsolattól vagy a kapcsolataiktól várnak olyasmit, amit saját magukban nem találtak meg. Pedig egy kapcsolat csak olyasmit adhat, amire készen állok, amit be tudok fogadni. A szív ereje ilyen. Aki az önmagával való kapcsolatában nem képes a meghittségre, hogyan lesz képes arra másvalakivel?

“Az intimitás azt is jelenti, hogy részt veszek a saját életemben.

Tudom, ez elsőre ostobán hangzik – de a legtöbb embernek alig van meghitt kapcsolata a legbelsőbb lényével.

Erről akkor van élményünk, ha már néha sikerült eljutnunk oda, amit a szív mélyének hívunk. Ilyenkor érzékeljük azt is, amikor kint vagyunk.

Olyan szép a magyar nyelv!

Mert van, akinek múlik az élete. Elmúlik.

Másnak meg telik az élete.

Aki igazán bensőséges kapcsolatban van önmagával, annak telik az élete, aki meg önmagán kívül él, annak elmúlik.

Kedves ismerősömet nagyon viharvert állapotban találtam. Megkérdeztem tőle, hogy van, mire azt mondta: Hát Feri, mostanában „a hogy érzed magad” kérdésre a következőt szoktam válaszolni: én nem érzem magam.

Zseniális mondat, nem?

Kívül van a saját életén, tehát a meghitt kapcsolathoz hiányzik az egyik fél.

Sokan egy kapcsolattól vagy a kapcsolataiktól várnak olyasmit, amit saját magukban nem találtak meg. Pedig egy kapcsolat csak olyasmit adhat, amire készen állok, amit be tudok fogadni.

Aki az önmagával való kapcsolatában nem képes a meghittségre, hogyan lesz képes arra másvalakivel? Igaz, hogy utálom magam, de veled majd átélem, hogy mennyire szerethető és érdekes vagyok? Ez bizony nehéz kiindulópontja egy meghitt kapcsolatnak.

Amikor valódi intimitásban vagyok valakivel, akkor igazán fölismerem, hogy ki vagyok én, igazán fölismerem, hogy ki vagy te, ez pedig azt jelenti, hogy fölismerem, hogy ebből adódóan te szabad vagy. Meg én is.

Ha pedig fölismerem, hogy szabadok vagyunk, valahogy az emberségünkből, a létezésünkből adódóan, akkor ebből az következik, hogy nem akarlak birtokolni, mert azt is tudom, hogy ez lehetetlen.

Mert felismerem, hogy lehetetlenség volna, megpróbálhatom, de sosem fog sikerülni.

Ha láttatok már igazi, kőkemény filmeket, akkor olvastatok drámai regényeket, akkor van fogalmatok róla, milyen az, amikor egyik ember kínozza a másikat. Milyen az, amikor egyik ember megöli a másikat. Hogy a kínzásban és a másik meggyilkolásában is benne lehet az a motívum, hogy birtokolni akarlak!

Át akarom élni, hogy birtokollak!

Ezen emberek számára az tűnik a birtoklás csúcsának, hogy meg is ölik a másikat. Ez a legteljesebb birtoklás, mert az életet birtokolják. Ám amikor a legteljesebb birtoklásig jutnának el, a másik végleg kicsúszik a kezük közül.

Valójában, amikor függőségben vagyunk, amikor birtokolni akarjuk egymást, előbb-utóbb rájövünk, hogy ezt lehetetlen véghezvinni.

Nem az gond, hogy ez helytelen, erkölcstelen – hanem az, hogy lehetetlen. Birtoklás révén nincs intimitás.

Valaki csak akkor lehet az enyém, ha odaajándékozza magát nekem.

Az intimitás azt jelenti, hogy kapcsolatban vagyok lényem legbelső magjával.

Maga a szó is ezt jelenti egyébként.  Intima, intimitás annyit tesz, mint belül lenni, bent lenni, bensőségben lenni. 

(Részlet Pál Ferenc A függőségtől az intimitásig: Vágy élmény, kapcsolat című könyvéből.)