Mi az a Rebirthing Újjászületés légzés?

A Rebirthing légzés módszer lényege: azok az élmények, amelyeket a születés előtt, alatt és után élünk át, az életünk minden nagy átmenet alatt újjáéledhet, amikor nyomás alá kerülünk, amikor nyomás alatt kell valamit létrehoznunk.

 • új közösségbe kerülve: óvodába, iskolába, munkahelyre,
 • vizsgahelyzetben, amikor mások előtt teljesítenünk kell,
 • nyilvános szereplések előtt lámpaláz,
 • eljegyzés, összeköltözés, házasságkötés előtt.

A születési élmény kihat:

 • a kitartásunkra, az állóképességünkre, amikor egy célt szeretnénk elérni;
 • meghatározza az erőnket, az akaraterőnket, hogy ne adjuk fel;
 • a képességünkre a nehéz és kínzó helyzetek kezelésére.

A születési élményünkből fakad:

 • az erőforrásunk,
 • a bizalomforrásunk,
 • a kitartás és a remény képessége,
 • az öröm és a boldogság.

Ha mesterségesen beavatkoztak: Az erőtlenség, a magányosság, az egzisztenciális tehetetlenség. “Elakadtam.” “időtlen időkig tart”, “nincs kiút, nincs fény az alagút végén”, “nincs esélyem kiszabadulni a csapdahelyzetből”.

A Rebirthing légzés folyamatban újraéljük, felidézzük a születési élményeinket.  Ez “Utazás” a méhen belüli világba és a születés idejére, így gyógyító újraéléssel felülírhatjuk a korábbi fájdalmas tapasztalatokat. A folyamat segít feloldani a fájdalmainkat, sérüléseinket, blokkokat.

A Rebirthing légzés folyamat célja pozitív kapcsolat kialakítása saját magunkkal, hiszen ez az egyik legfontosabb energiaforrásunk. Az önmagunkról alkotott jó gondolatok, jó érzések, a jó szándék, ez ami előre visz.

 

Hogyan zajlik a folyamat?

Ez egy olyan időszak, amire tudatosan nem tudunk visszaemlékezni, csupán testi lenyomatként léteznek bennünk.

A folyamatban erős hangsúly van a testi folyamatokon, hiszen korábbi élményeinket a testünk elraktározza.

A folyamat közben erős és felkavaró érzelmek és fájdalmak is megjelenhetnek, fontos a visszajelzés. Mindenképp jelezz vissza mit érzel, vagy mit észlelsz közben!

A Rebirthing légzés  folyamat lehetőség ad megérezni, észlelni, elmélyülni saját múltunkban és gyógyulni. A testi érzetek mutatják az ellenállást, a dühöt, a mérget, és lehetőség nyílik kikerülni az akkori elszigetelődésből, elmagányosodásból, kétségek közül.

A gyógyító újraéléssel felülírjuk a korábbi fájdalmas tapasztalatot, azaz mire lett volna szüksége akkor, ott. Ez bevésődik. Majd  ha egy mindennapi élethelyzetben újra előkerül, akkor eszedbe fog jutni ez a gyógyító utazás, és ezzel megerősíti ezt a gyógyító újraélést.

Minden új élmény hatására új kapcsolatok alakulnak ki az idegsejtekben, megújulás kezdődik.

Elemek

Az élet kezdete

Meghatározó pillanatok:

 • a fogantatás
 • amikor a petesejt beágyazódik a méh falába
 • amikor a szülők tudatára ébrednek, hogy gyermeket várnak

A fogantatás

A petesejt az egyik legnagyobb sejt, és “öreg”, hiszen annyi idős, mint az anya, mert ezek az első sejtek között alakulnak ki, amelyekből később a gyermek lesz. A spermium az egyik legkisebb sejtünk, és néhány hetes. A petesejt folyamatosan forog és így választja ki a számára megfelelő spermiumot.

Vannak kutatások, amelyek arról szólnak, hogy a fogantatás körülményei befolyásolják az ember alapenergiáit.

Milyen ez az összeolvadás? Mennyi szeretet, odafordulás, hála, gyűlölet, legyőzés, agresszió, pusztítás, ellenérzés, az identitás elvesztése vagy megsemmisülés?

Beágyazódás

Hat nap alatt végighaladás a petevezetéken, majd jön a döntés, hogy készen áll-e a beágyazódásra?

Majd két hét alatt kialakulnak szervek, majd a harmadik héten már ver a baba szíve.

Ezt követően egy hormonnal üzenet jön.

A szülők tudatára ébrednek, hogy gyermeket várnak

Számos árnyalattal bír, hogy a szülők hogyan reagálnak a baba érkezésére. Öröm, vágy, borzalom, vívódás, sokk, elutasítás, közömbösség, tagadás, kétségbeesés. Hatásai annak, milyen nemű gyermeket szeretne a szülő?

Az ikertestvér elvesztése

Amikor az élet kezdetét a halál árnyékolja be. A lassú eltűnés, amikor az elmenő testvér egyre kisebb, láthatatlanabb, elérhetetlenebb. Lassú alámerülés, a mélység vonzása, végtelen bánat, kétségbeesés, a túlélő bűntudata.

Az anyaméhben

A babát már erős belső kötelék köti össze a szüleivel, aggódik értük, érzi a félelmeiket, a szükségleteiket, szeretné őket támogatni. A baba melegségre, bizalomra és biztonságra vágyik. Kialakul a kötődés, a szeretet, elmélyül a kíváncsiság, az önbizalom, az életöröm, a boldogság. Itt megélhet még a magzat csalódást, félelmet, szorongást, bánatot, magányt, elszigetelődést, kétségbeesést, haragot, dühöt.

Minél jobban közeledik a születés ideje, annál nagyobb korlátokba ütközik, hiszen sem támadni, sem menekülni nem tud. Mozdulatlanság. Ősi tehetetlenség.

A születési görcsök

A gyermek döntést hozhat, meg akar-e születni. Ez megjelenhet később döntési bizonytalanságban, nem lát problémákból kiutat és megoldási lehetőségeket.

Elakadást jelez, ha felnőttként rágja a körmeit, tépi a haját, vakarja a bőrét, vagy a fejét beverve sértik fel önmaát.

Bezártság érzésre a baba kicsinek és erőtlennek érzi magát.

A baba át tudja venni a szülők félelmeit, mi is lesz vele, ha megszületik.

Függőség alakul ki, ha az anya nem tudja elengedni a magzatot az anyaméhből vagy ha túlzottan sietteti a szülést.

Ellenállást és szembenállást vált ki, ha nincs egybeesés az anya és a magzata ritmusa között.

A szülőcsatornán való végighaladás

Ez a szakasz lehet könnyű, vagy ellenállással teli, erősíthetik vagy el is vehetnek egymás energiájából.

Ekkor alakul ki az anyával és a külvilággal való együttműködési képesség illetve képtelenség is.

A köldökzsinór elvágásáig

Ha ez a tapasztalat örömteli, meleg, akkor ezeknek az embereknek több szerencséjük van az életben, és könnyen, gyorsan tudják megoldani a problémáikat.

Kialakulhat erős magányosságérzés, szomorúság, ha nem érkezik együttérzés és megnyugtatás. Ennek következményeként nem hiszi, hogy hatékonyan tud helyzeteket megoldani, pesszimista, szkeptikus, a dolgok negatív oldalát veszi  észre.  A valóságból való meneküléshez is vezethet ez, előfordulhat droghasználat, veszélyes sportok.

Következmény lehet a későbbi életben való bénultságérzés, amikor a személy nem akar semmit csinálni, mert fél, hogy valami rossz történik. Napokig tartó alvások jellemzik.

Az egyén önsorsrontó technikákhoz folyamodhat, és az élet minden területén a magánélettől a munkájáig sikertelenné teheti a helyzetét.


Csoportos Rebirrhing Újjászületés nap – Bővebben…

Egyéni Rebirthing Újjászületés folyamat – Bővebben…