Elengedés

Hogyan kezeljük a hétköznapi élet viszontagságait a vele járó veszteségekkel, csalódásokkal, feszültségekkel és válságokkal együtt?  Hogyan szabadulhatunk meg a negatív érzelmektől és azok egészségre, kapcsolatokra és munkára kifejtett hatásaitól?  Mit tehetünk a nemkívánatos érzésekkel?

Mindenhová magunkkal cipelünk óriási mennyiségben felhalmozott negatív érzés-, hozzáállás- és hiedelemtömeget. A felgyülemlett nyomástól nyomorultul érezzük magunkat, ami rengeteg betegségünk és problémánk alapja.

Az elmét és annak gondolatait az érzések hajtják. Mindegyik érzésből több ezer gondolat fakad, és mivel a legtöbb ember élete során tudattalanul vagy tudatosan elfojtja az érzéseit, és megpróbál elmenekülni előlük, az elfojtott érzelmek energiája felgyülemlik, és pszichoszomatikus, testi és érzelmi betegségeken, rendellenes társas viselkedésen keresztül keres lehetőséget a kifejeződésére.

Az elengedés technikája a belső akadályok és kötődések megszüntetésének gyakorlatias módszere. Az elengedés olyan, mit egy belső nyomás hirtelen megszűnése vagy mint a nehezékektől való megszabadulás. Mindezt a hirtelen megkönnyebbülés és könnyűség érzése mellett a fokozott boldogság és szabadság érzete kíséri.

Fizikai téren: Az elfojtott érzelmek elengedése jótékony hatással van az egészségünkre. Csökkenti a test vegetatív idegrendszerébe áramló energiatöbbletet, és kitisztítja az akupunktúrás rendszer meridiánjait. Az elengedés technikája a belső akadályok és kötődések megszüntetésének gyakorlatias módszere.

A viselkedés terén: A negatív érzések és a szorongás folyamatos csökkenésével egyre kevésbe kell a drogokon, az alkoholon, a szórakozáson és a mértéktelen alváson keresztül menekvéshez folyamodni. Következésképp nagyobb életerő, több energia, mélyebb jelenlét és jobb közérzet tapasztalható, amit az élet minden területén nagyobb hatékonyság és könnyedség kísér.

A személyes kapcsolatok terén: Amint a negatív érzéseket elengedjük, a pozitív érzések egyre erősebbé válnak, így a személyes kapcsolatok terén gyors és látványos javulás figyelhető meg. Növekszik a szeretetre való képesség, a konfliktusok száma pedig rohamosan csökken, aminek következtében a munkában nyújtott teljesítmény is javul. Az értelmetlen gátak megszűnése lehetővé teszi a szakmai célok könnyedebb elérését, miközben a bűntudaton alapuló önszabotáló hozzáállás apránként elmarad.
A legfontosabb talán, hogy minden emberi kapcsolat mételye, a másoktól való függés, jelentősen csökken. A függőség mérséklődésével az agresszív ls elutasító magatartás is egyre inkább elmarad. E negatív érzéseket felváltja az elfogadás és a mások iránt érzett szeretetteljesség.

A tudatosság – tiszta tudat – spiritualitás terén: A negatív érzések elengedésének eredményeként az egyén nagyobb boldogságot, elégedettséget, békét és örömöt él át. A korlátok következetes, mind szélesebb körű elengedése végül lehetővé teszi a valódi önazonosságunk felismerését.” 

(Részletek  Hawkins, David R.: Elengedés. Az önátadás útja című művéből.)

Mentés

Mentés

Mentés

Written by