Amikor elmélyül a kapcsolat

Igen, éppen a meghitt kapcsolatok szembesíthetnek a legmegdöbbentőbben önmagunkkal!

Amikor minden energiámat arra kell fordítanom, hogy te meg ne tudd rólam, ki is vagyok még azon kívül, amilyennek megismertél, akkor ott a szabad cselekvésnek szűkössé válik a tere. Egy kapcsolatban az a szép, ha abban mélyre tudok menni, és átlépem a saját határát, a szorongásét, a szégyenét, hogy mit fogsz szólni akkor, ha elmondom magamról vagy feltárul, hogy ki mindenki vagyok.

Amikor ezeket a határokat sikerül leküzdeni, és a társamtól ugyanebből a mélységből kapok válaszokat, reakciókat, akkor ott lehetőség nyílik az intimitásra.

Amikor valakivel egymás felé közeledünk és a kapcsolatunk elmélyül, ebben a folyamatban az is benne van, hogy tisztában vagyok vele: nem ismerem magam, és téged sem ismerlek.

Folyamatosan része a kapcsolatunknak annak az alázata, hogy beismerem: sohasem ismerhetlek meg téged teljesen, ezért mindig nyitott vagyok arra, hogy valami újat mutass magadból. Nem korlátozlak téged az előítéleteimmel és az elvárásaimmal. Ez persze érvényes önmagamra vonatkozóan is.

Igen éppen a meghitt kapcsolatok szembesíthetnek a legmegdöbbentőbben önmagunkkal. Pont ott mutatjuk olyan arcunkat, amiről nem is gondoltuk volna, hogy ilyesmi feltárulhat egyszer. Például sose gondoltuk volna, hogy tudunk féltékenyek lenni. De bizony, hogy tudunk! Vagy egy elég rosszul elsült veszekedés, és olyan bosszúvágy támad bennünk, amin magunk is őszintén megdöbbenünk.” (Részlet Pál Ferenc A függőségtől az intimitásig: Vágy élmény, kapcsolat című könyvéből.)

Mentés

Mentés

Mentés

Written by