Mit csinál veled a félelem?

És te mit csinálsz a félelemmel?

Mit csinál veled a félelem? És te mit csinálsz a félelemmel? Amikor tudatosodásra lenne szükségünk, érdemes ezt a két kérdést kimondanunk, és egy-egy választ adni rá.

“Az élet néha olyasmivel kínál meg minket, amit utálunk és ha bevesszük, igazán keserű, de amikor leér a gyomrunkba, akkor már édes. Mi pedig rájövünk, hogy pont arra volt szükségünk.

Ha valaki egy kedves lélektanász ismerősömhöz fordul a szorongásával, félelmével, haragjával, akkor ő gyakran két kérdést tesz fel:

Mit csinál veled a félelem?

És te mit csinálsz a félelemmel?

Amikor tudatosodásra lenne szükségünk, érdemes ezt a két kérdést kimondanunk, és egy-egy választ adni rá.

Tehát a sebzettség éppen azért van, hogy általa gyógyuljunksokkal mélyebben, mint ahol maga a sebzettség van.

Ez nagy titok, mert a sebzettség általában tünetek formájában mutatja meg magát, és azt gondoljuk, most épp az a legnagyobb bajunk, hogy fáj a fejünk. Aztán például kiderül, hogy a krónikus fejfájás egy megoldatlan erkölcsi dilemmából fakad. Ilyenkor nem a fejfájást kell gyógyítani, mert az egy tünet, hanem az erkölcsi életünket rendezni. Megfelelő válasz találni az ösztönkésztetéseink és a lelkiismeretünk konfliktusából fakadó feszültségre.

Sokan minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a tüneteiket enyhítsék, és szinte semmit, hogy valóban meggyógyuljanak, fejlődjenek.”  

 

(Részlet Pál Ferenc  A szorongástól az önbecsülésig című könyvéből.)

Written by