Ha valamit elkerülök…

Félelem, kényszerek, undor, ellenállás, előítéletek, rettegés, fóbia, minden olyan jelenség, amikor a figyelmünk és az energiánk nagy része arra irányul, hogyan tudunk valamit elkerülni.

 

“Ha valami rossz érzést kelt bennem, azt nem bírom elviselni.

Ha valaki ellenszenves nekem, őt nem bírom látni.

Ha valamit gyűlölök, akkor attól próbálok elmenekülni.

Amikor fóbiáim és félelmeim vannak, akkor azoktól is függök. Függök például a csótányoktól, de nem azért, mert nem szeretem őket simogatni, hanem azért mert undorodom tőlük.

Ha félek az utazástól, akkor függő helyzetben vagyok ezzel kapcsolatban.

Az averzív függés legalább annyira meghatároz bennünket, mint amikor a hétköznapi szóhasználatban valóban függünk valamitől.

Sőt van, akinek az életét sokkal jobban kitölti a valamivel szemben való függőség, mint a valamitől való függőség, csakhogy erre ritkábban szoktunk gondolni. Ebbe a világba beletartoznak a fóbiák, a félelmek, a kényszerek, az undor, az ellenállás, az előítéletek, a rettegés, és a bigottság, hogy csak néhányat említsek.

Minden olyan jelenség, amikor a figyelmünk és az energiánk nagy része arra irányul, hogyan tudunk valamit elkerülni.

Nektek is volt az életetekben olyan időszak, amikor valamivel szemben nagy-nagy ellenállás, félelem alakult ki bennetek, és ez kezdte az életeteket meghatározni.

Mondjuk szerelmi csalódás vagy szakítás után nem bírtatok arra a helyre elmenni, ahol együtt voltatok. Pech, ha turistaegyesület keretében ismertétek meg egymást.”

(Részlet Pál Ferenc A függőségtől az intimitásig: Vágy élmény, kapcsolat című könyvéből.)

 

Az egyéni konzultáción feltárhatjuk és feloldhatjuk a függőségeink, félelmeink, fóbiáink kiinduló pontját. ezzel segítve továbbhaladásunkat.

Akadályozó gondolatok:

“Képtelenség, hogy megbocsássak.”

“Idegesítenek a barátaim, a rokonaim.”

“Mindenki kihasznál engem.”

“Irritál a környezetem.”

“Agresszívek az autósok.”

 

Written by