Az érzelmek gyógyító ereje

A szívünk megerősítése

Ha gyógyítjuk az érzelmeinket, gyógyítjuk a testünket is. Ha érzelmi állapotunkat tudatosan megváltoztatjuk, akkor automatikusan megváltozik testi állapotunk is. A szívünk megerősödik.

“Az érzelmek inkább pszichikai, mint fizikai létezők. Az érzelmek testünket lelkünkkel összekötő egyfajta hídként működnek. Az emóció latin szó az emovere, mozog, mozdul szóból származik, jelentése: energiaáramlás. Az érzelmi energia tevékeny energia, beletartoznak vágyaink, szokásaink, szándékaink, minden, ami cselekvésre ösztönöz.

Ha érzelmi állapotunkat tudatosan megváltoztatjuk, akkor automatikusan megváltozik testi állapotunk is.

Ha gyógyítjuk az érzelmeinket, gyógyítjuk a testünket is.

Az érzelmeink tapasztalataink középpontjában állnak, meghatározzák nézőpontunkat, befolyásolják érdeklődési körünket és értelmet adnak világunknak. Érzéseink ‘mozgatnak’, belső hőmérőként, istenadta tájékozódási rendszerként működnek. Az érzelmek legalapvetőbb belső kommunikációs rendszerünket képezik, segítenek életünk történéseit, kapcsolatainkat, tapasztalatainkat egymással összefüggésben látni.

Mi történik, ha elnyomjuk az érzelmeinket?

Érzelmeink és egészségünk szoros kapcsolatban állnak egymással.  Hangulatunk, szokásaink közvetlenül befolyásolják testünket. Hosszan tartó, bizonytalan, szorongásos érzéseink méregként hatnak egészségünkre.

Azonban amint elismertük, megértettük és kifejeztük érzelmeinket – megfigyelve és szabályozva őket testünkben-lelkünkben – megszerezhetjük az öngyógyítás képességét. Ha arra a szilárd elhatározásra jutunk, hogy meg akarjuk érteni testünk-lelkünk kapcsolatát, képessé válunk arra, hogy meggyógyítsuk érzelmeinket, és ez lehet a legjobb orvosság.

Valódi életünk akkor kezdődik, mikor érzelmeink elmélyülnek. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha belevágunk érzelmeink táplálásának, gondozásának kalandjába – legyen az az érzelem félelem, fájdalom, öröm, élvezet.

Ha hagyod, hogy figyelmed az érzelmeidre irányuljanak, új, pozitív útra lépsz, és tested új terei tárulnak fel előtted.

Miért félünk érezni?

Az érzelmi energia erős, ezáltal a vele való foglalkozás félelmetes lehet. Igazából néha annyira félelmetes, hogy teljesen berekesztjük érzelmeink folyamát és számtalan más okkal magyarázzuk problémáinkat. Így aztán ahelyett, hogy hogy huzamosabb ideig éreznénk őket, úgy döntünk biztonságosabb, ha benntartjuk, elnyomjuk, elfojtjuk érzelmeinket.

Fájdalmas érzelmeinkben sok energia rejtőzik.

Hosszú távon egy teljes mértékben tevékeny életvitelhez szükségünk van arra az érzelmi életenergiára, amit akkor kapunk, ha megértjük és tudatosítjuk, amit érzünk. Érzelmeink vizsgálata megmutatja mit érzünk, milyen erősen, és miért. Ez a folyamat drámai módon serkenti az életerőnket.

Ha bármilyen módon ellenállsz érzelmeidnek, visszautasítod azt, amit ez az erő adhat neked. Ha túllépünk az érzéstől való félelmünkön, megengedhetjük magunknak, hogy a lehető legtöbb módon érezzünk és éljünk.

Engedd, hogy érezz!

Kellemetlen érzéseink nem veszélyesek. Ha eltakarjuk őket, az sokkal veszélyesebb lehet. Ha átéljük és megismerjük, akkor kialakíthatjuk érzelmi függetlenségünket és erőnket.

Minden ismeretlen dolog először veszélyesnek, félelmetesnek tűnhet. Ha megismered tested működését, elméd torzításait, akkor már nem félsz.

Évekig elnyomhatod érzéseidet, vagy boncolgathatod őket, ám amíg nem éled át érzéseidet, a félelem ott lesz.”

(Részletek Bennett, Bija: Az érzelmek jógája. Hogyan gyógyíthatjuk testünkkel lelkünket. Budapest, Saxum, 2003.)


Január 22-én induló workshop sorozat!

A szíved ereje workshop : Kalandok a szíved  vezetésével

Engedd, hogy a VÍZ elem vezessen, jelezze az utat számodra a kicsi csörgedező pataktól a morajló őserejű óceánig. Ahogyan a kezdet és vég, rombol és épít, elválaszt és egyesít, állandó mozgásban és állandó megújulásban, az élet dinamizmusával, merítkezz meg a vízben! Milyen érzés? Vajon könnyű vagy nehéz a válasz? Érzelmeink irányadóak, ha megengeded önmagadnak, hogy mutassák az irányt. A kérdés megengeded-e? 

A részletekért kattints ide:

A szíved ereje – esti workshop

Written by