Nem egyeztem bele, hogy az ajtó becsukódjon

A sötét és a fény nem jelkép

“Vallomást kell tennem. Magam is megtapasztaltam, hogy a sötét és a fény nem jelkép, hanem valóság. A nyolcvanas évek közepén volt. Akkor már meditáltam.

Kimondottan rossz testi és lelki állapotban voltam hetek vagy hónapok óta. Betegnek éreztem magam. Nem tudtam, hogy mi a bajom.

Minden sötét volt, sötétség vett körül, kívül-belül.

A földön feküdtem tehetetlenül. Egy látogató jött. Nem emlékszem rá, hogy miről beszéltünk. Csak egyik mondatára: “Az a kérdés, akarsz-e élni!”  Nem válaszoltam semmit. Aztán elment, én pedig egyedül maradtam.

Kint még sütött a nap, de engem teljes sötétség vett körül.

Csak sötétet láttam.

Kivéve egy ajtónyílást.

Az ajtó nem volt teljesen becsukva. Nem a szoba ajtaja, hanem az, amit láttam. A nyíláson fény jött be. Tudtam, hogy az ajtó becsukódhat.

Később azt is sejtettem, hogy ha akkor belegyezem abba, hogy becsukódjon az ajtó, hamar megbetegszem és meghalok.

Azt is éreztem, hogy nem bízom a világosságban.

Nem tudtam bízni abban, hogy bennem egyszer még kivilágosodhat.

Tudtam, hogy dönthetnék a sötétség mellett.

De nem úgy döntöttem. Bár nem bíztam a világosságban, vagyis abban, hogy újra kinyílhat az ajtó, mégsem döntöttem a sötétség mellett. Ez nem racionális, de tudatos döntés volt.

Semmiben sem bíztam, semmiben sem reméltem, de nem egyeztem bele, hogy az ajtó becsukódjon.

Ez után az elementáris tapasztalat után, amelyet soha többé nem felejtettem el, hosszú, gyötrelmes meditációk korszaka következett. Elsősorban fizikai fájdalmak kínoztak imám közben, de egyéb komoly egészségügyi panaszaim is voltak. Háromszor tíznapos lelkigyakorlatot végeztem, majd napi hét-nyolc órát meditáltam.

Attól kezdve huszonöt éven keresztül nem történt meg, hogy a napi egy óra meditációt kihagytam volna. Évekbe telt, míg kezdtem észrevenni a változást. Az első évek lelkigyakorlatai alatt általában sötétségben voltam, csak néha-néha derült ki az ég bennem.

De az arányok évről évre változtak. Mind gyakrabban voltam derűs, csak rövid időre borult be megint.

És tudtam újra nevetni.”

(Részletek Mustó Péter SJ: Megszereted, ami a tiéd című könyvéből.)


Kiégés coaching ülés

Kiégés Coaching

 

 

Written by