Elengedés

Inspiráló gondolatok – Boros Ildi

“Amint képes vagy az elengedésre, végre először megtörténik veled az élet.

Feleslegesen iparkodsz, hogy elérj valamit, valójában éppen az elérésért tett erőfeszítés jelenti az akadályt.

Az élet megtörténik – nem lehet elérni. Minél jobban törekszel rá, annál kevésbé részesülsz belőle. Nem kell elmenni hozzá, saját maga jön el. Mindössze a fogékonyság, a nyitottság totális állapota szükséges hozzá. Az élet vendéglátójává kell lenned. Az életet nem kell kergetni. A kergetésben rejlik a boldogtalanság: minél jobban kergeted, annál távolabb kerül tőled.

És az élet mindent magában foglal. Magában foglalja Istent, magában foglalja az üdvösséget, magában foglalja az áldásokat, magában foglalja a szépséget, a jót, az igazságot, vagy nevezd, ahogyan akarod – mindent magában foglal, nincs semmi az életen kívül.

Az élet a létezés teljességének a neve.

Meg kell tanulnod türelmesen ellazulni, és akkor megtörténik a csodák csodája: egy nap, amikor igazán ellazult vagy, valami hirtelen megváltozik. Eltűnik egy függöny, és meglátod a dolgokat igazi valójukban.

Ha a szemed túlságosan tele van vággyal, elvárással, sóvárgással, akkor nem látja az igazságot. A tekintetet elfedi a vágy pora.

Minden keresés hiábavaló. A keresés az elme mellékterméke.

A nem–keresés állapotában lenni az átalakulás nagy pillanata.

Minden meditáció csupán előkészület arra, a pillanatra. Azok nem valódi meditációk, csak előkészületek, hogy egy nap képes legyél egyszerűen csak ülni, nem tenni semmit, nem vágyni semmire.”

–  OSHO –