Mi az ami dühít; ki az, aki semmibe vesz; ki az, aki kihívásra késztet; ki az, aki bizonyításra kényszerít; ki az, akinek a környezetében szorongani kezdesz; mi az, ami konfliktusokat okoz?

Figyeld azokat a helyzeteket, gondolatokat, ami reakciót vált ki belőled: düh, bizonyítás, kihívás, szorongás. Mi az ami dühít; ki az, aki semmibe vesz; ki az, aki  kihívásra késztet; ki az, aki bizonyításra kényszerít; ki az, akinek a környezetében szorongani kezdesz; mi az, ami konfliktusokat okoz?  Mi is a megoldás? A válasz meglephet!

 

Inspiráló gondolatok – Boros Ildi

Békességet akarsz, vagy drámát?

“Békességet akarsz.

Nem létezik olyan ember, aki ne békességet akarna.

Van azonban benned valami más is, ami drámát, ami konfliktust akar. Ebben a pillanatban talán nem érzed.

Várnod kell egy helyzetre, vagy akár egy gondolatra, ami reakciót vált ki belőled: valaki ezzel-azzal megvádol; nem méltányol; betolakodik a területedre; megkérdőjelezi módszered helyességét, ahogy valamit teszel; pénzzel kapcsolatos vita támad…

Érzed-e a hatalmas erőhullámot, ami átvonul rajtad; a félelmet, amit talán a harag és az ellenségesség álarca burkol be?

Hallod-e, hogy a hangod keménnyé vagy élessé, esetleg hangosabbá és néhány oktávval mélyebbé válik?

Észre tudod-e venni elméd száguldását, aminek célja, hogy megvédje álláspontját, igazoljon, támadjon, hibáztasson? Más szóval: fel tudsz-e ébredni a tudattalanság e pillanatában?

Képes vagy-e érezni, hogy van benned valami, ami háborúban áll; valami, ami azt érzi, hogy a létét fenyegetik, s ő bármi áron életben akar maradni; aminek drámára van szüksége ahhoz, hogy ily módon megerősítse ama „színházi produkcióban” játszott győzedelmes szereplői identitását?

Képes vagy-e érezni, hogy van benned valami, aminek fontosabb, hogy igaza legyen, mint hogy békesség legyen?”

(Részletek Eckhart Tolle: Új föld. Ráébredni életed céljára című könyvéből.)